Skip to main content

Miljönyhet på Vindö Marin

Det var stort intresse när inbjudna intressenter från näringslivet fick vara med när en världsnyhet sjösattes på Vindö Marin.

Det var en JuteOptimist™ som fick vara den första båten någonsin på varvet där ett miljövänligt material i Jute har ersatt glasfiberarmeringen i skrovet.

JuteOptimist™ är resultatet av ett forskningsprojekt initierat av Juteborg Sweden AB, och i samarbete med Vindö Marin AB, Ljungby Komposit AB och SSPA Sweden AB. Syftet med projektet har varit att ta fram en prototyp för att testa om JuteTech™ kan ersätta glasfiber i maritima miljöer. Juteborg har tillsammans med Ljungby Komposit stått för materialutveckling och Vindö Marins expertis har anpassat konstruktionen och tillverkat jollen.

Fortsatt utveckling

Vindö Marin är aktivt inom fler miljötekniska projekt. Ett exempel på detta är utveckling av eldrivna båtar där Jutetech™ har potential att vara ett hållbart material för dessa framtida miljöbåtar.

”Vi är mycket nöjda med resultatet och på det sätt kompetenser från flera olika branscher har samlats runt och realiserat denna innovativa och miljövänliga konstruktion. Vi ser fram emot vidare utveckling och korsbefruktning med våra andra initiativ för miljövänliga båtar.” – Säger Rolf Carlgren, VD på Vindö Marin AB.


Om Vindö Marin
Vindö Marin startade på 1980-talet då man tog över Nötesunds Varv som bildades 1926 som ett båtvarv som byggde de anrika Vindökryssarna. Vindö Marin är i dag ett varv med fullservice och modern vinterförvaring.

Varvet har en hög kapacitet avseende förvaring, produktion av trä- och plastarbeten, rekonditionering, lackning, riggarbeten samt mekanik- och elarbeten. Den egna skyddade hamn på norra Orust ger dig en säker förtöjning i väntan på upptagning för vinterförvaring eller båtarbeten.

På anläggningen finns bl a

9000 kvm båthall för varm förvaring med kontrollerad luftfuktighet

3000 kvm båthall för frostfri förvaring

40 tons båtkran

27 meter hög mastkran

Unikt mastförvaringssystem i varm hall

Fullutrustade verkstäder för träarbeten, rekonditionering, riggarbeten, mekanik, elektronik och lackering

Vindö Marin har sysselsätter ca 25 personer och omsätter 32 Msek.

Kontakt

VD Rolf Carlgren – E. rolf@vindomarin.se T. +46 304 392 90
Vindö Marin AB Vindön 424, 473 91 Henån